Historie - Speedo Sportemotion Jaargangfinale

Ga naar de inhoud

Historie

   
In 1998 werd door de KNZB voor het laatst de landelijke "speedo-finales" georganiseerd. Toen duidelijk werd, dat de KNZB met deze wedstrijden stopte, is op initiatief van enige personen van de zwemverenigingen De Lansingh uit Krimpen aan den IJssel, Poseidon '56 uit Ridderkerk en Spartaan uit Rotterdam besloten, om in samenwerking met de Kring Rotterdam, voor de zwemmers en zwemsters van de zogenaamde "Speedo-leeftijd" deze wedstrijd te gaan organiseren. Vanaf 2004 wordt deze wedstrijd mede georganiseerd door De Devel uit Zwijndrecht.

De wedstrijd wordt aan het eind van het zwemseizoen in de maand juni of juli gehouden en is bedoeld als finale voor de zogenaamde "Speedo-Jeugd", namelijk de minioren 3-4, minioren 5 en minioren 6.

De kinderen mogen op deze wedstrijd worden ingeschreven met hun snelst gezwommen tijd. Dit moet uiteraard wel een in een bepaalde periode aantoonbaar gezwommen tijd zijn en deze tijd moet dezelfde of sneller zijn dan de richttijd (zie richttijden). Verder is  het niet relevant op welke wedstrijd deze tijd is gezwommen, maar het moet uiteraard wel een controleerbare officiĆ«le tijd zijn. De inschrijving is verder geen garantie, dat men ook mag zwemmen. Per programmanummer worden de snelste 24 zwemmers geplaatst. Tevens worden per programmanummer een aantal reserves in het programma opgenomen.

In 2015 was door een defect filtersysteem actieve koolstof in het water terecht gekomen. Het water kleurde daardoor helemaal zwart. Aangezien dit probleem niet in korte tijd opgelost kon worden en de veiligheid en gezondheid van de kinderen bij de organisatie voorop stond, heeft de organisatie toen de moeilijke maar niet te vermijden beslissing moeten nemen, om de wedstrijd niet door te laten gaan.

In 2020 zijn in het begin van het jaar i.v.m. het coronavirus alle lopende competiies en andere wedstrijden voor het verdere zwemseizoen afgelast. Dit betekende helaas, dat de Jaargangfinale in 2020 NIET gezwommen kon worden.

In 2021 kon deze wedstrijd i.v.m. COVID-19 wederom NIET georganiseerd worden.
Terug naar de inhoud